Ungdoms-EM blev en klar understregning af, at talentmassen i dansk MTB aldrig har været større. Alene det store danske deltagerantal – hele 53 ryttere stillede til start – fortæller sit eget tydelige sprog om niveauet og interessen for mountainbike-sporten i Danmark.

For landstræner Mads Bødker kan kvantitet dog ikke stå alene som succesparameter, men stor kvalitet i bredden er en forudsætning for at skabe talenter og udvikling af eliten:

”Nu er det ikke kun et spørgsmål om mange deltagere, men også om hvordan de præsterer. Her må jeg sige, at vi over en bred kam har set mange flotte præstationer. Når vi ser på de samlede resultater, ser specielt U15-drenge rigtig lovende ud. Her havde vi tre ryttere i top 8 og yderligere tre i top 17 – det vidner om en stor bredde og et højt nationalt niveau,” fastslår Mads Bødker.

U17-drengene er allerede på vej mod den internationale elite, og her giver EM typisk en tydelig indikation af, hvad man kan forvente fremadrettet:

”I U17 har vi Markus Heuer og Hans Landbo med helt fremme i klassementet som nummer 2 og 5 – begge med stærke resultater i de enkelte konkurrencer. Vi er her oppe mod de stærkeste ryttere fra resten af Europa. Når jeg ser tilbage på de tidligere års resultater, er der stor sammenhæng mellem EM-resultaterne og hvordan det senere går i junior og U23”

Hos pigerne ser det lidt anderledes ud, og selvom Danmark havde hele 17 piger til start i U15 og U17, var EM det første store løb for mange af dem, og den manglende internationale MTB-erfaring kunne aflæses i resultaterne – alligevel er landstræneren fortrøstningsfuld og ser muligheder:

“En del af pigerne har ikke kørt MTB i så mange år, så der mangler stadig erfaring og teknik. Men det positive er, at det er piger, der virkelig brænder for at køre MTB. Den store gruppe betyder meget for udviklingen af pigerne – og så skal resultaterne nok komme,” siger Mads Bødker.

Et par af pigerne leverer dog allerede iøjnefaldende præstationer:

”Sofie Heby og Mie Saaby i U17P har gennem flere år vist, at de har niveauet til at køre med helt fremme. Sofie kom på en delt 3.-plads uden at have placeret sig dårligere end nummer 5 i nogen af konkurrencerne. Mie blev desværre ramt af helbredsproblemer på førstedagen og måtte trække sig fra konkurrencerne.”

Mads Bødker er ikke i tvivl om, at EM har været en succes – især når man ser på det enorme udviklingspotentiale blandt de danske MTB-talenter:

”Det er vigtigt, at vi fokuserer på den fortsatte udvikling af de unge ryttere – og jeg er sikker på, at der er kommet mange topmotiverede ryttere tilbage fra Graz. Det sociale sammenhold, som MTB-talentsamlingerne og nu EM er med til at skabe, betyder utroligt meget for den kultur, vi har i MTB,” understreger landstræneren.

Share This